Linkedin

Vedubox

2024 Capterra Raporuna Göre En İyi Eğitim Yönetim Yazılımlarından Biri Vedubox.

Paylaş

online okul

Online Okul Nedir: Temel Özellikleri ve Faydaları

Online okul öğrencilere internete erişimi olan herhangi bir yerde online eğitim sağlayabiliyor. Online okul platformunda uzaktan çalışan öğretmenler, öğrencilerine onların takip edebileceği iyi düzenlenmiş bir müfredat sunma şansı buluyor.

Bütün dünyada yayılan Corona virüsü sonucunda eğitime ara verilmesiyle birçok eğitim kurumu, bir çözüm arayışında. Bu arayışın getirdiği akla en yatkın çözümün online okul olması üzerine; üniversite, lise ve ilkokul seviyelerindeki eğitim kurumları online okul kullanımına geçmeye başladı bile. Bunların yanı sıra farklı alanlardaki çeşitli kurs ve eğitimler de dijitale taşındı.

Peki popülerliği her geçen gün artan online okulların faydaları nelerdir, ne gibi imkanlar sunuyor? Sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek online okul seçenekleri var mı? Bu yazıda online okulun temel özelliklerinden ve bu özelliklerin size sağladığı faydaların neler olduğundan bahsedeceğiz.

Online eğitim ile öğrencilerinize sunacağınız avantajlar

  • Online okullar genellikle kendilerini öğrencilerine daha fazla bağımsızlık vermek ve kendi hızlarında öğrenmelerine izin veren eğitim sistemi olarak tanımlar. Online eğitim kullanıcılarının derslerini kendi takvimlerine göre düzenleyebilmesi kişilere büyük bir esneklik kazandırıyor. Bu gibi sebeplerle online okul programların kişiselleştirilmiş öğrenmede bireye özel öğrenim yolu (learning path) oluşturmak için ilk adımları sağlaması online okulların en büyük avantajlarından biri.

 

Online okul kullanan kişiler kendilerine özel programlar oluşturabiliyorlar. Kişiler istedikleri uzantıları ve uygulamaları programlarına ekleyebiliyor ve ihtiyacı olmayanları da çıkartabiliyor. Örneğin, özel eğitime ihtiyacı olan ya da zaman sınırı olan çocuklar ya da yetişkinler için yüz yüze eğitimin sağlayamayacağı özellikler ve avantajlar online okullar tarafından sağlanabiliyor.

  • Online eğitim sayesinde masraflarınızı en aza indirerek eğitim verebilir ve bu sayede, kullanıcılarınıza çok daha uygun fiyatlı eğitim sunabilirsiniz. Uygun fiyat ve yüksek verim bir araya geldiğinde hem eğitmenin hem de kullanıcının memnuniyeti kaçınılmaz!
  • Online eğitim için doğru altyapıyı kullandığınız zaman tüm kullanıcılarınız, tıpkı sınıfta olduğu gibi söz hakkı isteyerek derse katılabilir. Tahtada soru çözümü yapabilir. Yani, online okul tamamen etkileşime açık bir ortam sunar. Böylece kullanıcı eğitime aktif olarak katılır ve çok daha kalıcı bir öğrenme süreci gerçekleşebilir.
  • Özellikle ilkokul ya da ortaokul dönemindeki öğrencilere hem online okulda hem de tipik eğitim sisteminde anne babalar eğitime destek olsa da çevrimiçi okullar ile ev okullarının sunduğu olanaklar arasında birçok fark var. Çevrimiçi bir öğrenme ortamı, tıpkı normal eğitim sisteminde olacağı gibi ebeveynlerin dikkatini ve katılımını almalarını sağlıyor. Ancak online okul öğrenmeyi zenginleştirmek için görsel ve işitsel temelli fazladan kaynak ve etkileşim getiriyor. Eğitim daha verimli hale gelebiliyor.

Online okul sisteminin genel faydalarından kısaca bahsettik. Şimdi online okulların sunduğu temel özelliklerinden ve bu özelliklerin sağladığı faydalardan bahsedebiliriz.

Sanal Sınıf

İyi ve başarılı sanal sınıflar, teknolojinin tüm özelliklerinden yararlanarak oluşturuluyor. Online okuldaki çoğu eğitmen, kullanılan Öğrenim Yönetim Sistemi yani LMS’in özelliklerini ve sağladığı faydaları iyi biliyor ve bu özellikleri derslerinde profesyonellikle kullanıyorlar.

Video, belge ya da egzersiz paylaşımları bu platformlarla daha hızlı ve verimli bir şekilde paylaşılabiliyor. Sanal sınıfların bir diğer faydası ise canlı yapılan dersleri kaydedip yeniden izleme imkânı sağlaması. Canlı ders kaydı yapabilme ve tekrar izleyebilme özellikleri ile beraber (Live Lesson Recording- Replay) anlayamadığınız konuları tekrar tekrar izleyip kafanızdaki soru işaretlerine cevap bulabilirsiniz.

Esnek eğitim programı

Online eğitim, hem eğitmene hem de kullanıcıya önemli bir esneklik sunuyor. Çünkü video konferanslarının gün ve saati ihtiyaca göre değiştirilebiliyor. Zaman değişimleri katılımcılara otomatik takvim ile iletiliyor. Katılımcılara ders ile ilgili değişiklikler ve toplantının gün ve saati ile ilgili duyurular SMS ve e-mail ile bildirilebiliyor. Video konferanslarında katılımcılarla ilgili gelişmiş raporlama sistemi uygulanabiliyor.

Gelişmiş raporlama

Raporlama sistemi, analizleri birkaç düzeyde sunuyor. Raporlar; sistem yöneticisi, yönetici ve öğretmen düzeylerinde olmak üzere farklı ihtiyaçlara göre düzenlenir. Özet veya detaylı olmak üzere iki farklı şekilde sunulan raporları Excel çıktısı olarak da alabilirsiniz.

Ekran ve içerik paylaşımı

Video konferanslarında katılımcıları yönetme, toplantıdan çıkarma, katılımcıların ses ve görüntülerini yönetme gibi dijital dersin kalitesini arttırmak için kullanılabilecek özellikler mevcut. Bunların dışında video konferanslarda ekran paylaşabilir, ekran ve ses kalitesi düzenlemesi de yapabilirsiniz.

Video konferanslarında ekran paylaşımı yapmak için sunum yüklenmesine gerek olmamakla beraber bilgisayarlarınızda bulunan dokümanları paylaşma gibi içerik paylaşımları direkt kolaylıkla yapılabilir. Katılımcılar paylaşılan materyallerin üzerine beraber bir şeyler yazabilir, ekleme çıkarma ya da işaretleme de yapabilirler.

İçerik yönetimi

Online okulların bir diğer olumlu ve etkili özelliği eğitmenlere ve katılımcılara sınırsız içerik yönetimi sağlaması. Online okullarda kursunuzu ihtiyacınıza göre ayarladıktan sonra bu derslerin içeriklerinin de genelde videolarla ve çeşitli dokümanlarla zenginleştirilmiş olduğunu göreceksiniz.

İçerik yönetimi online okullarda kolay olduğundan, her bir içeriğin ya da modülün sonunda çeşitli sorular ya da testler yardımıyla kullanıcılarınıza pratik yapma fırsatı sunabilirsiniz. Üstelik online okullarda kurslara eklenen videoların içerisine de sorular eklenerek daha interaktif bir öğrenme biçimi sunulabilir. Eğer katılımcı sorulan soruların yeteri kadarını doğru yanıtlarsa başarı ya da sistem sertifikası katılımcıya verilebilir.

İçeriklerde ilerlenirken katılımcılara ödev ya da görev verilebilir. Katılımcıların aldığı eğitime özel yorum, duyuru, anket ve forum gibi özellikler de ilgilendiğiniz içeriğe atanabilir. Böylelikle katılımcıyı daha çok içine alan ve aktif hale getiren zengin bir içerik oluşturulmuş olur.

Online okulun içerik yönetimi ile ilgili sunduğu bir diğer özellik ise haber akışı sağlayabilmesi. Facebook, Linkedin gibi platformlarda sosyal paylaşım alanları oluşturulabilir. Buralarda eğer eğitmenin izni dahilindeyse bütün katılımcılar paylaşımda bulunabilir. Hatta eğer online okulun izni dahilindeyse katılımcılar sisteme blog yazısı ekleyebilirler.

Online Sınav

Eğitimin en önemli parçalarından biri olan ders içeriğinizi ne kadar öğrendiğimizin test edilmesi elbette online okulda da unutulmuyor. Online okullarda soru ve test kategorileriyle farklı tür sorular sunuluyor. Online okulda sorular çoktan seçmeli, boşluk doldurma gibi farklı formatlarda öğrencilere sunulabiliyor.

Sınav sonuçları yine sistem içinde görülebiliyor. Değerlendirmeler çoktan seçmeli sorularda otomatik olarak sunulurken açık üçlü sorular için ayrıntılı analiz raporu olarak sunuluyor.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri