Online Eğitim İçeriği Hazırlama Rehberi
Online eğitim içeriği hazırlamak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Eğitim vermek istediğiniz alandaki uzmanlığınızı, belirli adımları takip ederek kolayca bir online eğitim içeriğine dönüştürebilirsiniz.
Online eğitim sektörünün, 2025 yılında 300 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. Peki böyle güçlü bir piyasada, fark yaratan online eğitim içeriği hazırlarken atmanız gereken adımlar neler?
Başlangıç noktası: Online eğitim işini hafife almayın
Online eğitim, yüzyüze eğitime göre daha zahmetsizdir. Çünkü ulaşım ve mekan gibi ek masrafları ve uğraşları ortadan kaldırır. Ancak bu, işin hafife alınabileceği anlamına gelmez. Fark yaratan bir online eğitim içeriği hazırlarken dikkat etmeniz gereken belirli noktalar vardır. Bunları görmezden gelirseniz kaliteli bir eğitim içeriği hazırlamakta zorlanabilirsiniz.
Başlarken şu sorulara cevap arayarak kendi yol haritanızı çizebilirsiniz:
- Bu online eğitim içeriğini kimin için oluşturuyorum?
- Kullanıcılar eğitimin sonunda hangi bilgileri edinmiş olacaklar?
- Bu iş için ayırabileceğim bütçe nedir?
- Bütçe, maliyeti karşılayabilecek mi?
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar; ilk etapta, bir harita ve plan çıkarmanızda size kolaylık sağlayacak.
Online eğitimin hedef kullanıcı kitlesi
Hedef kitlenizi belirlemeye çalışırken “herkes” cevabından uzak durmaya özen gösterin. Çünkü bu sorunun özenle verilen cevabı, potansiyel kullanıcılarınızı tanımanızı ve onların ihtiyacına göre bir eğitim içeriği hazırlamanızı sağlayacak.
Peki, hedef kitlenizi nasıl tanıyabilirsiniz? Şu sorulara verdiğiniz cevaplar potansiyel kullanıcılarınızı bulmanızda faydalı olacaktır:
- Eğitimi alacak insanlar kim?
- Eğitimi alacak insanlar teknoloji dostu mu?
- Eğitimi alacak insanlar konu hakkında ne kadar bilgililer?
Bu sorulara olabildiğince doğru cevaplar bulmaya çalışın. Çünkü en başarılı içerik, hedef kitlesinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan içeriktir.
Online eğitimin hedefleri
Hedef kitlenizi saptadıktan sonra yapmanız gereken bir diğer şey, hangi amaçla eğitim içeriği hazırladığınızı bulmaktır. Hazırlamak istediğiniz eğitim ile kullanıcılara bilgi vermek mi istiyorsunuz yoksa davranışlarını değiştirmek mi? Ya da onları motive mi etmek istiyorsunuz?
Eğer niyetiniz sadece bilgi vermek ise, komplike bir eğitimden kaçının. Bunun yerine yalın bir eğitim programı daha uygun olacak. Eğer niyetiniz öğrencilerin davranışlarını değiştirmek ya da onları motive etmek ise biraz daha kapsamlı bir eğitim hazırlayabilirsiniz.
Online eğitim içeriğinizi tasarlamaya başlamadan önce, onunla neyi başarmak istediğinize karar verin. Çünkü kullanıcıyı merkeze almayan bir program, başarılı olamayacaktır.
Eğitim içeriğinin formatları
Online eğitim içerikleri genelde ses, resim, metin ve video formatlarında üretilir. İleri teknoloji ürünü olan LMS (e-eğitim yönetim) platformları farklı formatları bir arada kullanmanızı sağlayarak çok yönlü bir eğitim vermenize yardımcı olur. Vedubox, entegre sistemiyle bu LMS platformları arasında sayılabilir.
Bu noktada karar vermeniz gereken şey ise, hangi formatların hazırladığınız eğitime daha uygun olduğudur. Uygun formatı saptamak için şu sorulara cevap arayabilirsiniz:
- Konu görsel, işitsel, karma gibi öğrenme modellerinden hangisine uygun?
- Seçtiği format potansiyel kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek mi?
- Hangi format ya da formatlarla bu konuyu en iyi şekilde açıklarım?
Online eğitim içeriğinizin formatını belirledikten sonra, formatı en iyi şekilde uygulamaya özen gösterin. Çünkü söz konusu formatlar, yalnızca doğru kullanıldığında güçlü bir öğrenme aracına dönüşecektir.
Doğru teknolojik altyapının seçimi
Sıra geldi eğitiminizi kullanıcı ile buluşturmaya. Kullanıcınızla sizi sorunsuz şekilde dijital ortamda buluşturacak olan platformu seçerken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Vedubox gibi çok sayıda özelliği bir araya getiren entegre altyapılar sayesinde kaliteli eğitim sunabilirsiniz.
Hazırladığınız online eğitim içeriğinin, pek çok yerden (PC, telefon, tablet) ulaşılabilir ve paylaşılabilir olması gerekir. Ayrıca hazırladığınız içerik; yeniden geliştirilmeye, tasarlanmaya ve kodlanmaya gerek duyulmadan kullanılabilir olmalıdır.
Eğitiminiz sırasında kullanıcılarla aktif bir iletişim kurabilmek için interaktif bir LMS kullanmanız gerekiyor. İnteraktif olması; üzerine yazı yazılabilen bir tahta, kullanıcıların soru sormak istediği zaman sesli veya yazılı olarak eğitime dahil olabilmesi gibi özellikleri beraberinde getiriyor. Böylece dijital ortamda verdiğiniz eğitim adeta yüzyüzeymiş gibi verimli hale geliyor.
Eğitimin olmazsa olmazı olan sınav sistemine sahip olması ve sınav sonuçlarını raporlamanızı kolaylaştırması da büyük önem taşıyor. Ayrıca eğitim materyallerini kolayca ve güvenle paylaşabileceğiniz bulut tabanlı bir kütüphane de eğitimin niteliğini önemli ölçüde artırır.
Not:
e-Eğitimlerinizi hazırladınız. Bir sisteme ihtiyacınız var. Vedubox entegre e-eğitim ve iletişim sistemi ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
Şimdi Deneyin! www.vedubox.com
Camtasia ile bilgisayar karşısında Videolu sunum şeklinde e-eğitimlerinizi hazırlayabilirsiniz? Ayrıca kamera çekimlerinizi de Camtasia ile düzenleyebilirsiniz.
https://www.etgigrup.com/camtasia-techsmith/
Animasyonlu e-eğitim hazırlamak için ise Vyond bulunmaz bir araçtır.
https://www.etgigrup.com/vyond-online-animasyon/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]