Linkedin

Vedubox

2024 Capterra Raporuna Göre En İyi Eğitim Yönetim Yazılımlarından Biri Vedubox.

Paylaş

e ogrenme trendleri

2021’de Öne Çıkan E-Öğrenme Trendleri

E-öğrenme trendleri, sürekli gelişen teknolojik ilerlemeler ve değişen kullanıcı davranışı ile birlikte dönüşüyor. Özellikle 2020 yılından bu yana devam eden Covid-19 salgını, dönüşümün bazen beklenmedik bir hızda yaşanabileceğini gösteriyor. Peki, bu koşullar altında e-öğrenmeye nasıl yaklaşmalı?

Farklı sektörlerden şirketler ve eğitim kurumları için mevcut durum bir adaptasyon sınavına dönüşmüş durumda. En son trendleri ve teknolojileri kullanarak e-öğrenmede verimi artırabilen şirket ve kurumlar sınavı geçerken, kendini yenilemeyenler için süreç zorlaşıyor.

Diğer yandan, e-öğrenme sunan şirketler, gelirlerinde %42’lik bir artış olduğunu bildiriyor

Bu nedenle e-eğitime yapılacak emek ve nakit yatırımı, kısa süre içinde kazanca dönüşüyor. Ancak, e-öğrenme trendleri ve en son LMS teknolojileri ile kendilerini güncelleyen şirketler için bu kazanç çok daha yüksek oluyor.

E-öğrenme trendleri değişiyor

2021 yılında e-öğrenme sektörüne ve kullanıcı davranışına baktığımızda trendlerin makul denebilecek yönde değiştiğini görüyoruz. Geçen yılın e-öğrenme trendleri bu yıl biraz daha dönüşerek detaylanmış durumda. Çünkü artık hemen herkes, online eğitim ile tanıştı. Başlangıç seviye teknolojilerdense, hayatı gerçekten kolaylaştıran ve öğrenme deneyimini zenginleştiren LMS’ler öne çıktı. 

2021 yılının e-öğreme trendleri arasında öne çıkanlara göz atarken, her bir başlığın altında bu trendi kolayca nasıl hayata getirebileceğinizi öğrenin.

1. Farklı içerik formatları kullanımı 

Geçmiş yıllara kıyasla, bu yıl e-öğrenme trendleri arasında içerik formatlarındaki çeşitlilik dikkati çekiyor. E-öğrenme alanında bu yıl özellikle daha fazla

  • video içerik kullanımı,
  • interaktif içerikler,
  • dijital akıllı tahta ve
  • oyunlar gibi içerikler karşımıza çıkıyor.

Bu çeşitlilik, özellikle etkileşimi artırarak ve farklı duyulara hitap ederek eğitimin verimine katkıda bulunuyor.

Farklı formatların bir arada kullanımı, kullanıcıların daha çok ilgisini çekerken bir yandan da öğrenmeyi çok daha kalıcı bir hale getirme imkanı sunuyor. Birçok firmanın öğrenmeyi dijitale taşımayı tercih etmesi ile birlikte bu formatlara olan ilgi de her geçen artıyor. 

İpucu: Vedubox’ın Eğitim İçerik Yönetimi özelliği ile tek bir eğitim içerisine video, doküman, sunum, YouTube/Vimeo videosu gibi içerikleri bir tıkla ekleyebilirsiniz. 

2. Online dersten online okula geçiş

E-öğrenme trendleri arasında öne çıkanlardan bir diğeri ise online okul yazılımlarının kullanımına olan ilgi. Günümüzün dijitalleşen dünyasında yeni bir kavram olarak karşımıza çıkan online okullar, yüz yüze eğitim veren okulların işleyişini dijitale taşıyor. Bu şekilde öğrenciler sosyal bir ortamda e-öğrenme gerçekleştirme şansı elde edebiliyor.

Daha önceki online eğitim trendlerine baktığımızda, dersleri tekil olarak dijitale taşıma eğilimi olduğunu görüyoruz. Şimdi, dersler tekil olarak değil, bir eğitim kurumu bütünlüklü şekilde dijitalleşiyor. Eski ve yeni online eğitim davranışları arasında en büyük farklardan biri, online ders konseptinden online okula geçiş. 

İpucu: Bu trendi, hepsi bir arada özellikler taşıyan LMS’ler ile kısa sürede hayata geçirebilirsiniz.

3. Teknolojiyi iyi kullanan öğretmenler

Online eğitimin tüm dünyada yaygınlaşması sonucu, daha önce hiç denememiş olan öğretmenler bile eğitim için kullanılan en az bir teknoloji ile tanıştı. Zoom, bunlar arasında en hızlı çözüm olarak öne çıktı. Ancak öğretmenlerin e-öğrenme alanında başarılı olabilmesi ve iyi bir eğitici olabilmesi için teknoloji ile olan yakınlıklarını artırması gerekiyor.

Vedubox gibi kapsamlı ve hepsi bir arada eğitim sistemleri, kullanım kolaylığı sağlarak onların teknolojiye kolayca adapte olmasına yardımcı oluyor. Üstelik böylece yüzyüze okul deneyimini dijital ortama en pratik yoldan taşıma şansı buluyorlar. Teknolojiyi iyi kullanan eğitmenler ve tüm öğretmenler, örgün eğitim, özel ders veya farklı eğitim programlarını verimli şekilde yönetebiliyor.

İpucu: Teknik destek veren, demolarla kullanımı daha da kolaylaştıran LMS ürünlerini tercih edin.

Vedubox’ı denemek için hemen demo talebinde bulunun.

4. Bulut tabanda ders materyali paylaşımı

2021 yılında öne çıkan e-öğrenme trendleri arasında ders materyali paylaşımlarının kolaylığı da yer alıyor. Pratik kullanıma sahip bulut tabanlı LMS’ler ile her katılımcıya büyük kolaylık sağlayan eğitim modüllerine, her yerden ve her cihazda erişim sağlamak mümkün.

Online sınıflarda kullanılacak olan ders materyallerinin yüklendiği bulut tabanlı platformlar, tüm katılımcıların hizmetine açılarak kolay kullanım sağlıyor. Bu platformlarda video, interaktif dokümanlar, YouTube/Vimeo içerikleri gibi farklı formatlarda içeriklere cep telefonu, tablet, laptop, masaüstü bilgisayar gibi farklı araçlarla ulaşılabiliyor. Bu kullanım 2021 yılında son derece popüler hale gelmiş durumda. 

İpucu: Bulut tabandan en yüksek verimi almak için sürekli erişime açık materyallerle eğitiminizi güçlendirin.

5. Hibrit öğrenme ile güçlü eğitim

Pandeminin artmasıyla birlikte birçok kurum ve kuruluş en iyi öğrenme metodunu uygulamak için farklı yollara başvuruyor. Hibrit öğrenme, son zamanlarda e-öğrenme trendleri arasında yer alan metotlardan biri.

Hibrit öğrenme kısaca; deneysel öğretim ile online derslerin yani dijital ile geleneksel eğitim modüllerinin birleştirilmiş versiyonudur. Öğretmenlerin motivasyonunu kaybetmemesi, öğrencilerin daha verimli öğrenmesi gibi avantajlarıyla hibrit öğrenmenin trend olması eğitim kalitesinde artış olasılığı taşıyor.

İpucu: Hibrit öğrenme hakkında çok daha fazla bilgi edinmek için daha önce paylaştığımız ‘Online ve Hibrit Öğrenme: Online Platformlardan Ne Beklenir?’ başlıklı yazımıza göz atın.

6. Online test ve sınavlar

Bu yılın e-öğrenme trendlerinden bir diğeri de dijitale taşınan sınav ve testler oldu. Okullarda yüz yüze eğitime uzun bir süre ara verilmesi ve bu durumun ne kadar süreceği bilinmediği için artık sınavlar da online olarak yapılıyor. Gerekli önlemlerin alınarak yapıldığı bu sınavlar ile öğrenciler evlerinde rahatlıkla sınav ve testlere girebiliyor.

Diğer yandan yalnızca örgün eğitimde değil, kurum içi eğitimler, müşteri ve çalışan eğitimleri, özel dersler ve çok daha fazla eğitimde online değerlendirme araçları çok yaygın olarak kullanılıyor. Sonuçları detaylı analiz edebilen dijital araçlar, eğitmenlerin hayatını kolaylaştırıyor. 

İpucu: Online testler ve sınavlarda farklı soru tiplerini bir arada kullanabilir, soruları istediğiniz gibi gruplayabilirsiniz.

E-öğrenme her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor ve daha fazla eğitim kurumu, şirket ve eğitimci tarafından tercih ediliyor. Siz de e-eğitim trendlerini takip edin, eğitimleriniz için en yüksek verimi sağlayın.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri