Linkedin

Vedubox

2024 Capterra Raporuna Göre En İyi Eğitim Yönetim Yazılımlarından Biri Vedubox.

Paylaş

5 Adımda Online Eğitim Nasıl Verilir?

Hemen her alanda karşımıza çıkan online eğitim nasıl verilir? Online eğitim uzun yılların eğitim sektöründe önemli bir yer tutsa da son zamanlarda global çapta yaşanan olaylar bu alana ilgiyi artırdı. Eğitim sektöründe kullanılan yazılım ve donanım teknolojileri ile birlikte online eğitim daha da güçlendi.

Önceden yüksek maliyetle verilen eğitimler, dijitalleştikten sonra hem lokasyondan bağımsız olarak dünyanın her yerine erişebilir hale geldi hem de çok daha ekonomik şekilde düzenlenmeye başladı. 

Online eğitim nasıl verilir?

Her ne kadar hemen her yerde online eğitimden bahsedilse de özellikle teknolojiyle ilgilenmeyen kişiler için, “online eğitim nasıl verilir?” sorusunun cevabı çok zor görünebilir. Ancak günümüz teknolojisi ile kullanımı kolay, kullanıcı dostu arayüzüyle Öğrenme Yönetim Sistemleri kendi online eğitiminizi vermek çok kolay.

Vedubox, online eğitime dair ihtiyacınız olan her şeyi bir araya getirir. Vedubox ile 5 adımda kendi profesyonel online eğitiminizi hazırlayabilir, hazırladığınız eğitimi kendi web adresiniz ve logonuzla kişiselleştirebilirsiniz.

1. Adım: Katılımcı ve İçerik Analizi Yapın

Online eğitim vermek istediğiniz konuları analiz etmekle başlayın. Eğitim başlıklarınızı belirleyin, kategorize edin ve bu konuların sırasına karar verin. Eğer daha önce hiç eğitim vermediyseniz, bu alana dair kendi öğrenme yolunuzu hatırlamaya çalışabilir ya da deneyimli eğitmenlerden destek alabilirsiniz. 

Vereceğiniz eğitimin kapsamlı ve gerçekten katılımcıya katkı sağlayan bir eğitim olması çok önemli. Bu hem etik açıdan hem de rekabette öne çıkmanız için size avantaj sağlayacak. Eğitim vereceğiniz konular hakkında detaylı içerik araştırması yapmak için ihtiyacınız olan süreyi kendinize tanıyın. 

Katılımcıların yaş ve eğitim durumları gibi özelliklerini önceden belirleyerek katılımcılara uygun içerik hazırladığınızdan emin olun. 

Örneğin, daha önce hiç müzikle ilgilenmemiş birine online müzik dersi vermek için sıfırdan başlamanız gerekir. Uzun zamandır yoga yapan yetişkin kişiler için ileri seviye yoga dersi vererek nokta atışı bir hedef kitle belirleyebilirsiniz.

2. Adım: Platform Belirleyin

Artık eğitiminizin haritasını belirlediniz, sırada bu eğitimi hedef kitlenize ulaştıracağınız platformu belirlemek var. Bu adım, “online eğitim nasıl verilir?” sorunuza teknik açıdan cevap veriyor. Çünkü seçeceğiniz platforma göre, yapmanız gereken teknik önhazırlıklar değişebilir. Örneğin, bazı platformlar, ihtiyaçlarınızın bir kısmını karşıladığı için diğer ihtiyaçlarınız için tamamlayıcı başka bir uygulama kullanmanız gerekebilir. 

Platform seçerken;

  • sisteme aynı anda çok sayıda kişi katıldığında donma veya yavaşlama yapmaması,
  • depolama sorunu olmaması,
  • her yerden rahatlıkla ulaşılabilmesi,
  • farklı türlerde eğitim içeriği ekleyebilme özelliğinin olması (doküman, video, link, embed kod),
  • istendiği zaman test ve sınav yapılabilmesi,
  • katılımcıların eğitimde ne aşamada olduklarının takip edilebilmesi gibi önemli noktalara dikkat ederseniz eğitimlerinizi daha etkin bir şekilde verebilirsiniz.

Vedubox Tutor ile bu temel özelliklerin yanında birçok farklı özelliğe bir arada sahip olabilirsiniz. Örneğin; canlı video özelliğiyle anlık dersler yapabilir, bu canlı dersleri daha sonra izlenmek üzere kaydedebilirsiniz. Yine canlı video özelliği ile grup çalışması yapabilir, dosya paylaşabilir ve dokümanlar üzerinde aynı anda notlar alabilirsiniz. 

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.

3. Adım: İçerik Geliştirin

Eğitimde içerik farklı amaç ve formatlarda olabilir. Eğer canlı ders verecekseniz, ders için sunum ya da eğitim sırasında kullanılacak yardımcı kaynaklar oluşturabilirsiniz.

Online eğitimde kullanabileceğiniz birçok farklı türde eğitim materyali bulunuyor: doküman, ses, video, animasyon, simülasyon, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve daha fazlası. Bu materyal türlerinden doküman, ses, video ve animasyon materyalleri en sık kullanılan ve ekonomik olanlar arasında. 

İçeriklerinizi resim, yazı veya sunum şeklinde hazırlamak için MS Office yazılımlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun yanında en çok kullanılan yazılımlardan biri olan Camtasia Studio ile kolay ve pratik bir şekilde video, ses veya etkileşimli video formatlı içerik hazırlayabilirsiniz.

Eğitim içeriğinizi, katılımcıları sıkacak şekilde çok fazla yazı ve sunum ile boğmak yerine Camtasia Studio ile hazırlayacağınız kısa videolar ile daha verimli hale getirebilirsiniz. 

Karakter oluşturmak, karaktere hareket vermek, animasyon arka planı ayarlamak aynı zamanda eğitim içeriğini doğru bir şekilde yerleştirmek, eskiden çok zaman alan işlemlerdi. Ancak yeni animasyon programları, kullanıcıları bu tür yüklerden kurtardı. Örneğin; Vyond ile kullanıma karakterlerden birini seçip bu karakterin özelliklerini istediğiniz gibi belirleyebilir ve hareket verebilirsiniz. Hazır arka planlarla içeriği yöneterek size özel bir animasyon oluşturabilirsiniz.

4. Adım: İçeriklerinizi Sisteme Aktarın

İşin en çok uğraştıran ve can alıcı kısmı olan içerik hazırlama bölümünü bitirdikten sonra sıra, bu içerikleri kullanıcıların ulaşabileceği bir ortama koymaya geliyor. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken iki temel özellik var: bulut taban ve içeriğin kategorizasyonu. 

Bulut taban sayesinde kullanıcılarınız içeriğe istediği cihazdan istediği anda erişebilir. Kullanıcılarınızın kaynakları kendi cihazlarında depolaması gerekmediği için onlar için çok daha pratik ve kullanıcı dostu bir eğitim hazırlama şansınız artar. Bu da daha fazla tercih edilmenize yardımcı olur.

İçeriğinizi kategorize ederek kullanıcılar tarafından daha anlaşılır olmasını sağlayabilir ve eğitimin yolunu sadeleştirebilirsiniz. Sade ve anlaşılması kolay bir eğitim, online eğitimde anahtar rol oynar. Bu nedenle içeriklerinizi online eğitim ortamına konu sırasına göre yerleştirin. Tercih ederseniz içerikleri erişime açmak için belirlediğiniz sırayla önceki içeriklerin tamamlanması için ayarlayabilirsiniz. 

Eğer sınav yapacaksanız, konu ile ilgili test ve sınavlarınızı da ekleyebilirsiniz.

5.Adım: Katılımcıları Kaydedin

İçeriklerinizi de ekledikten sonra eğitiminize katılacak öğrencileri ister siz ekleyin, isterseniz  onlarla link paylaşarak kendilerinin katılmasını sağlayın. Online eğitim ortamınız, içerikleriniz ve katılımcılarınız hazır olduğuna göre online eğitiminize artık başlayabilirsiniz.

Vedubox Tutor ile siz de kendi eğitiminizi vermek için bizimle iletişime geçin

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

En Yeni Yazılar

Başarı Hikayeleri